Câte planete similare cu Pământul există în Calea Lactee
Oamenii de știință au descoperit că planeta Pământ n-ar fi singura din galaxia noastră care are aceste caracteristici specifice.
Un grup de astronomi din cadrul University of British Columbia au ajuns la concluzia că în jurul a 18% dintre stelele din Calea Lactee similare cu Soarele s-ar putea roti o planetă care seamănă extrem de tare cu cea pe care locuim. Acesta ar fi echivalentul a șase miliarde de planete similare cu planeta Pământ.
E important de menționat faptul că astronomii nu au făcut o descoperire concretă, ci s-au bazat pe date extrapolate de pe telescopul spațial Kepler NASA , retras din funcționare. Misiunea Kepler a ajutat la descoperirea a mii de exoplanete, studiind 200.000 de stele în timpul funcționării sale de peste zece ani, care s-a încheiat în 2018. Este, până acum, singura misiune capabilă să găsească și să caracterizeze planetele de dimensiunea Pământului pe orbitele anuale din jurul stelelor asemănătoare cu Soarele. Telescopul a fost responsabil pentru identificarea a cele mai multe dintre cele 4.164 de exoplanete descoperite până acum de către oamenii de știință.
Ar putea exista șase miliarde de planete similare cu planeta Pământ
În total, Calea Lactee conține între 100 și 400 de miliarde de stele. Aproximativ 70% dintre acestea sunt stele pitice roșii (care sunt mai mici, mai slabe și au tendința de a se aprinde), dar o fracțiune mult mai mică sunt stelele asemănătoare Soarelui, care se încadrează în tipul G. În galaxia noastră, doar 7% dintre stele sunt de acest tip. Noul studiu arată că ar exista 0,18 planeta asemănătoare planetei Pământ în jurul stelelor de tip G, categorie în care se încadrează și Soarele.
Pentru a fi considerată o planetă similară cu Pământul, o planetă trebuie să fie stâncoasă și aproximativ de dimensiunea Pământului și să orbiteze în zonele habitabile ale stelei sale. „Zona habitabilă” este definită ca fiind zona în care ar putea exista apă lichidă pe suprafața sa care, la rândul său, ar putea susține viața.